Sambandet mellan luftkvalitet och sömnkvalitet

Visste du att luftkvaliteten i sovrummet kan påverka din sömnkvalitet? Om du vill sova bättre är det kanske dags att börja andas bättre.

Så påverkas din sömn av dålig luftkvalitet

Att vara utsatt för dålig luftkvalitet kan påverka dig mer än vad du tror, och luftkvaliteten i sovrummet kan ha en enorm inverkan på hur bra du sover.

Luftkvaliteten kan vara särskilt dålig i sovrummet eftersom det förmodligen är ganska litet och dörren ofta hålls stängd. Eftersom inomhusluften inte cirkulerar lika mycket som utomhusluften kan föroreningar få fritt spelrum. Ju större sovrummet är och ju bättre ventilation det har, desto bättre blir luftkvaliteten.

Oren luft och dålig luftfuktighet kan lätt störa sömnen och påverka hälsan.

Kan bättre luftkvalitet förbättra sömnen?

Renare luft och bra luftfuktighet i sovrummet kan faktiskt göra enorm skillnad för din sömnkvalitet. Ja, bättre luftkvalitet kan hjälpa dig att somna snabbare och ge dig en bättre nattsömn.

 

Så hur ska man göra? Att ha växter i sovrummet är inte bara fint utan kan också bidra till att förbättra luftkvaliteten och ta bort en del av luftföroreningarna. En luftrenare kan också hjälpa till att rengöra luften, och det är särskilt bra om det brukar förekomma mögel eller dammkvalster i sovrummet. Luftrenaren Aeris Air Lite eliminerar så mycket som drygt 99,5 procent av föroreningarna i inomhusluften. Den hjälper också till att ta kål på luftburna virus.

Torr luft i sovrummet kan också ha stor inverkan på hur bra du sover. Helst bör luftfuktigheten ligga på runt 40–50 procent. Om luften i sovrummet är för torr kan du enkelt förbättra den genom att hålla ett fönster öppet och låta den friska luften cirkulera. Om luften däremot är mycket torr kan du använda en luftfuktare för att öka luftfuktigheten, till exempel den här från Stadler Form.

Du har kanske inte tänkt så mycket på luftkvaliteten i sovrummet tidigare, men det kanske är läge att göra det? Renare luft och bra luftfuktighet i sovrummet kan verkligen förbättra sömnkvaliteten, liksom hälsan och välbefinnandet i allmänhet.

Mer sömnkunskap


SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP

FALL ASLEEP

RUTINER

WAKE UP

SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP


ASLEEP

RUTINER

WAKE UP