Så påverkas din hälsa långsiktigt av otillräcklig sömn

Sömn är helt avgörande för hälsan och välbefinnandet. Att se till att få tillräckligt med kvalitetssömn är förmodligen det enskilt viktigaste du kan göra för att hålla kropp och själ friska på lång sikt.

Många ytterst viktiga processer äger rum i hjärnan och kroppen medan vi sover. De är helt grundläggande för att vi ska hålla oss friska och må bra på lång sikt. Problemet är att sömn bara fungerar om vi får tillräckligt av den. Kroniskt dålig sömn kan leda till ökad risk för flera hälsoproblem, både fysiska och psykiska. Faktum är att konsekvenserna av långvarig sömnbrist är ganska skrämmande.

woman sitting in sunlight

Långsiktiga konsekvenser av otillräcklig sömn:

 

  • Försämrad hjärnaktivitet - inlärnings - och minnesproblem.
  • Minskad produktivitet och kreativitet.
  • Oförmåga att hantera stress och känslor på ett bra sätt.
  • Nedsatt immunförsvar.
  • Ökad risk för viktökning och fetma.
  • Ökad risk för allvarliga hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtsjukdom, stroke, diabetes och Alzheimers.
  • Möjlig risk för förtida död.

Sömnbrist har en ackumulerad effekt på hälsan: ju längre du dras med dålig sömn, desto värre kan dina hälsoproblem bli. Detta betyder dock inte att ett par nätters dålig sömn inte spelar någon roll. Även en natt med otillräcklig sömn kan göra skillnad för humöret, prestationen och hälsan. För att göra saken än värre är det bara möjligt att ta igen förlorad sömn i mycket begränsad utsträckning.

 

Du ska inte klandra dig själv om du har sovit dåligt någon natt. Fokusera istället på att göra bra val och skapa sunda vanor som främjar god sömn på lång sikt. För vissa är sömnen lika naturlig som att blinka eller andas. För andra är det en stor utmaning i vardagen att få tillräckligt med kvalitetssömn. Om du upplever kroniska sömnproblem bör du alltid uppsöka läkare.

Vetenskaplig bakgrund

Långvariga perioder med otillräcklig sömn kan minska effektiviteten i hjärnans avfallshanteringssystem. Under dagen lagras skadligt och giftigt avfall i hjärnan, och det måste avlägsnas för att undvika ett antal negativa hälsoeffekter.