Så funkar hjärnans självrengöring när du sover

När man sover vilar väl hjärnan också – eller? Faktum är att det är helt fel. När du sover händer någonting riktigt häftigt inuti din hjärna: den rengör sig själv!

Din hjärna jobbar hårt

När du sover på natten utför din hjärna ett antal processer för att reparera, underhålla och bygga upp allt som din kropp behöver för att fungera som den ska. Men hjärnan är också sysselsatt med att ta hand om sin egen hälsa och prestationsförmåga. En viktig del av det arbetet, som är direkt kopplad till din psykiska hälsa, är en process som vi har valt att kalla ”storstädningen”.

Under dagen lagras skadligt giftigt avfall i hjärnan, och det måste bort för att du ska slippa negativa effekter som bland annat kan störa ditt psykiska välbefinnande.

Washing machines

Storstädningen

Hjärnan är suverän på att hålla sig frisk och vital. Tänk dig att du har ett professionellt städteam inne i huvudet. Teamet består av det så kallade glymfatiska systemet, och deras mycket noggranna kollegor är gliacellerna. Under dagen har de utfört mindre sysslor på olika ställen i hjärnan, men när natten kommer är det dags för storstädning. Den utförs främst under djupsömnen, och i viss utsträckning under den ytliga sömnen. Däremot sker ytterst lite rengöring under REM-sömnen. Städteamet hjälper till att avlägsna det giftiga avfallet som lagras i hjärnan genom att minska sin egen volym med mer än 60 procent, vilket gör det möjligt för cerebrospinalvätskan att spola igenom och rengöra varje litet skrymsle i hjärnan. Gissa hur lång tid som behövs för att göra det? Rätt gissat: runt 7–9 timmar per natt.

 

Den viktiga rengöringsprocessen ser till att din hjärna fungerar bra när du vaknar, och det kan vara en av de viktigaste anledningarna till att du behöver dina 7–9 timmars sömn varje natt för att din hjärna ska hålla sig frisk i det långa loppet.

Mer sömnkunskap


SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP

FALL ASLEEP

RUTINER

WAKE UP

SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP


ASLEEP

RUTINER

WAKE UP