Hur vet kroppen när det är dags att somna eller vakna?

Vad är det som är mer effektivt än alla väckarklockor och sövande vaggvisor? Din egen kroppsklocka, även kallad dygnsrytm.

Om du vill förbättra din sömnkvalitet kan det vara till hjälp att lära dig att förstå hur din dygnsrytm fungerar. En av dess viktigaste uppgifter är att reglera ditt mentala tillstånd av sömnighet och vakenhet under dygnets 24 timmar.

Så fungerar din dygnsrytm

Vår fantastiska inre klocka påverkas av ljus och mörker och styr många biologiska funktioner i kroppen, däribland våra melatonin- och kortisolnivåer. Om du har en bra dygnsrytm stiger dina kortisolnivåer naturligt på morgonen, vilket gör att du känner dig energisk, laddad och redo för den kommande dagen.

 

Dygnsrytmen går upp och ner under dagens lopp. De flesta människor känner starkast behov av sömn på eftermiddagen runt klockan 13–15, och därefter vid 02–04 på morgonen. Vissa är dock morgonpigga medan andra är nattugglor. Dygnsrytmen förändras också i takt med åldern. Tonåringar kan bli trötta mycket senare på kvällen, medan äldre vuxna tenderar att gå till sängs tidigare och ofta behöver mindre sömn.

Monthly planer with a drawing of a cloud

Därför blir den osynkad

Dygnsrytmen påverkas av många saker, till exempel ljusexponering, mattider och motion. Eftersom det moderna samhället översvämmas av artificiellt ljus både dag och natt kan dygnsrytmen lätt bli störd, vilket hindrar oss från att få den sömn vi behöver för att hålla oss friska och må bra. Särskilt problematiskt är det blå ljuset från elektroniska skärmar. Ju blåare och starkare ljuset är, desto större är risken att det undertrycker din melatoninfrisättning och ändrar din sömncykel om du utsätts för det på kvällen.

 

Att införa hälsosamma kost- och motionsvanor, hålla dig till ett regelbundet sömnschema och begränsa din exponering för blått ljus på kvällen hjälper dig att upprätthålla en regelbunden dygnsrytm. Detta är avgörande för din sömnkvalitet under natten.

Mer sömnkunskap


SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP

FALL ASLEEP

RUTINER

WAKE UP

SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP


ASLEEP

RUTINER

WAKE UP