Hur sover djur?

Har du någonsin undrat varför hästar sover stående eller om fiskar fortsätter att simma medan de sover? Det har vi också!

Så sover olika djur

Vissa djur sover bara några timmar om dagen, medan andra verkar sova dygnet runt. Giraffer och hästar är kända för att sova mindre än 5 timmar per dag. Å andra sidan har vissa arter av fladdermöss rapporterats sova i upp till 20 timmar.

 

Djur kan sova på de mest fascinerande sätt. Hästar och kor kan låsa benen medan de sover och sover ofta stående för att skydda sig mot farliga rovdjur. Enda nackdelen är att de inte kan komma ner i djupsömn medan de står upp, så därför måste de lägga sig ner en stund då och då.

 

De flesta fiskar måste hålla sig i rörelse även när de sover. Delfiner sover med en hjärnhalva i taget, medan den andra halvan är vaken och ser till att delfinen kan fortsätta simma. Amhajar sover i en stor hög på havsbotten. Den större fregattfågeln sover medan den glidflyger, och andra fåglar kan göra likadant.

Goldfish swimming

Sover alla djur?

Alla djur uppvisar åtminstone någon primitiv form av sömn. Sömn, definierat som ett beteende som kännetecknas av minskad responsivitet och nedsatt rörlighet som lätt störs (till skillnad från vid dvala eller koma), förekommer också hos varelser som helt saknar hjärna. Maneter sover, och encelliga organismer som plankton och jäst uppvisar tydliga cykler av aktivitet och vila.

 

Detta tyder på att sömn fyller en väsentlig biologisk funktion som inte bara handlar om att organisera minnen eller främja inlärning, utan mer om ren och skär överlevnad. Att sömn förekommer hos alla djurarter är en stark indikator på att sömnen har fundamental betydelse för hälsan och välbefinnandet.

Mer sömnkunskap


SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP

FALL ASLEEP

RUTINER

WAKE UP

SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP


ASLEEP

RUTINER

WAKE UP