Bättre sömn med strumporna på?

Har du svårt att somna ibland? Testa då att lägga till något extra till din sovrumsoutfit: ett par strumpor. Hur konstigt det än låter kan de faktiskt hjälpa dig att somna snabbare.

Strumpor kan hjälpa dig att somna

Du kanske tror att du ska bli för varm om fötterna om du har strumpor på dig i sängen. Men i själva verket underlättar det kroppens inbyggda temperaturreglering, som är en nödvändig del av sömncykeln.

När händer och fötter värms upp gör det att blodkärlen vidgas, en reaktion som kallas vasodilatation. Detta frigör värme genom huden och hjälper till att sänka din kroppstemperatur. Detta i sin tur sänder ett meddelande till din hjärna att det är läggdags och hjälper dig att somna snabbare.

 

Om du tror att detta superenkla knep kan vara till hjälp för dig kan du testa att lägga till ett par av våra mjuka och bekväma sovstrumpor i din kvällsritual.

Sleep socks

Förutom att det känns varmt och mysigt kan strumpor i sängen alltså förbättra din sömnförmåga. Om du har svårt att sova ibland är det värt ett försök!

Vetenskaplig bakgrund

Vasodilatation är detsamma som utvidgning av blodkärlen. När de ökar i storlek kan de föra bort värme mycket snabbare, vilket gör att kroppstemperaturen sjunker snabbare. En lägre kroppstemperatur kan göra det lättare att somna.

Mer sömnkunskap


SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP

FALL ASLEEP

RUTINER

WAKE UP

SÖMNHÄLSA

SÖMNVETENSKAP


ASLEEP

RUTINER

WAKE UP